Skip to the content

Er zijn belangrijke verschillen tussen België en Frankrijk

voka people

KPMG Eurometropool is een joint-venture tussen KPMG Frankrijk en KPMG België met een duidelijk doel: een ‘one-stop service’ zijn voor de fiscale, financiële en juridische begeleiding van klanten met grensoverschrijdende activiteiten.

KPMG Eurometropool – met hoofdzetel in Kortrijk en een kantoor in Rijsel – bestaat sinds juli 2015 en verenigt Franse en Belgische experts binnen één multidisciplinair platform. “Het grote gevaar is dat ondernemers de grens overtrekken met hún kennis, ervaring en cultuur in de veronderstelling dat die ook in het andere land min of meer gelden”, zegt Luc Heynderickx, medezaakvoerder van KPMG Eurometropool. “Maar als je niet vertrouwd bent met alle juridische, financiële, sociale en culturele finesses, kan je snel in de problemen komen”, stelt medezaakvoerder Vincent Pollet.

KPMG Eurometropool gidst zijn klanten doorheen die verschillen en helpt problemen oplossen. Maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. En dan helpt het dat KPMG Eurometropool zowel juridische als financiële en sociaalrechtelijke expertise binnen één organisatie verenigt. “Haast altijd zijn er meerdere facetten aan een project en dan is het erg handig voor ondernemers dat ze niet bij meerdere adviseurs moeten aankloppen”, zegt Tillo Mestdagh, partner bij K law, een kantoor dat in België een kostenassociatie heeft met KPMG voor het leveren van juridisch advies en ook bij het Eurometropool-verhaal betrokken is. “Dat ‘one-stop’-voordeel, met de mogelijkheid om snel te schakelen van de ene naar de andere expertise, biedt KPMG Eurometropool ten opzichte van zogenoemde ‘corresponderende desks’. Wij leveren niet alleen de analyse en het advies op maat, maar door ons uitgebreide netwerk in beide landen kunnen we dat voor de klanten meteen ook implementeren.”

“Wij ruimen voor onze Franse en Belgische klanten als het ware alle mogelijke hindernissen op, zodat zij zich maximaal op het ondernemen kunnen concentreren”, besluit Luc Heynderickx.

A.S.Adventure schakelt KPMG Eurometropool in voor expansie in Frankrijk

A.S. Adventure, de Belgische winkelketen die producten verkoopt voor de avontuurlijke buitensporter, heeft sinds 2012 een zaak in Reims en wil de komende tijd jaarlijks vier nieuwe Franse winkels openen. “Dat is een stevig programma, vooral ook omdat we zoeken naar de perfecte match tussen de locatie en ons winkelconcept. Volgens mij is het tegenwoordig noodzakelijk om bij grensoverschrijdende expansie een gespecialiseerd kantoor als KPMG Eurometropool in te schakelen, anders stel je je als bedrijf bloot aan een complex proces met veel mogelijke valkuilen”, zegt CEO Dominique Motte.

Hij deed voor advies een beroep op KPMG Eurometropool. “Een van de belangrijkste elementen in een expansie, is panden vinden en huren, en de huurwetgeving is heel anders in Frankrijk dan in België”, zegt CEO Dominique Motte. “We zullen daar alleen in shoppingcentra aanwezig zijn, en dan kom je terecht bij de grote vastgoedpartijen met vrij ingewikkelde huurcontracten. Om niet voor verrassingen staan, hebben we KPMG Eurometropool ingeschakeld. Ook voor ander gespecialiseerd advies, bijvoorbeeld rond merkenrecht, doen we een beroep op hen. En wat sociale wetgeving betreft, zijn ze ons single point of contact. Wij waarderen heel sterk het multidisciplinaire team en het no-nonsense-advies dat we van ze krijgen.”

Latest News

Share this

How can we help?

Discover our expertise